- Шинэ коронавирусийн халдвараас сэргийлэх зөвлөмж, анхааруулга, цаг үеийн мэдээллийн талаар баталгаатай эх үүсвэр болох ЭМЯ-ны цахим хуудас болон фэйсбүүк хуудаснаас авч байх
- Шинэ коронавирусийн өвчлөл бүртгэгдсэн улс руу зорчихгүй байх
- Олон хүн цугларсан газарт очихоос зайлсхийх, агаарын солилцоо муутай заал, танхимд нийтийг хамарсан үйл ажиллагаанд оролцохоос зайлсхийх
- Салхивчаа нээж, агаа салхи оруулж байх. Өдөр бүр гэр орон, албан тасалгаандаа агаар салхи оруулж, агаарын солилцоог сайжруулж байх нь амьсгалын замын өвчний халдварлалтаас сэргийлэх сайн талтай
- Хувийн ариун цэврийг сайн сахих. Савангаар хөөсрүүлж гараа 20 секундээс багагүй хугацаанд нямбай угаах, ханиаж найтаасан бол гараа халдваргүйтгэх
- Ханиах, найтаах үедээ цэвэр салфеткаар ам, хамраа таглах юм уу эсвэл тохойгоороо халхалж, шүлс, нус, цэрээ үсрэхээс болгоомжлох, гарын алгаар ам, хамраа таглахгүй байх
- Байнга биеийн байдлаа хянаж, халуурах шинж тэмдэг эхэлбэл эмчид яаралтай хандах
- Амны хаалтыг зүүхдээ нугалж байгаа хэсгээ гүйцэд дэлгээд, ам, хамар эрүүгээ бүгдийг халхасны дараа хамрын самсааны дээд хэсгээр чанга хавчиж, амны хаалт болон хацар нүүрний хэсгийг сайтар наалдуулна
- Амны хаалтыг зүүхээс өмнө гараа сайтар угааж, амны хаалтны дотор талыг бохирдуулахаас сэргийлэх
- Нэг удаагийн амны хаалтыг 2-3 цаг тутам сольж хэрэглэн, тайлахдаа гадна талын амны бохир хэсэгт гар хүргэлгүй, чихний уяанаас барьж устгах
- Өдөр тутмын хоолны бүтцийг чухалчлах, шим тэжээлийн зохистой байдалд анхаарч, мах, гурил, будаа, жимс ногооны харьцааг тэнцүүлэн, витаминыг хоолоор нөхвөрлөн, ус зохих хэмжээгээр уух
- Идээ ундаагаар шинэ хэлбэрийн коронавирусийн халдварлалтаас сэргийлэх зорилгоор зарим төрлийн идээ, ундаа, архи согтууруулах ундааны тухай элдэв цуу яриаг туршиж хугацаа алдалгүйгээр эрүүл мэндийн байгууллагад хандах
- Өрөө тасалгаанд чийгтэй цэвэрлэгээг өдөрт 2-оос доошгүй удаа хийж, гар их хүрч болох, амархан бохирдох эрсдэлтэй хаалганы бариул, код, гар утас, компьютер, дэлгэц, унтраагуур, ширээ, ариун цэврийн өрөө зэргийн цэвэрлэгээ, ахлдваргүйжүүлэлтийг 2 цаг тутам, болон бохирлогдсон тохиолдол бүрт хийх
- Ил бөөлжис, нус, цэр, ялгадсыг салфетка, нойлын цаасыг ашиглаж, шингээн арчиж, халдваргүйтгэх бодисоор бохирдсон газар болон орчин тойрныг халдваргүйтгэх
- Бага насны болон нярай хүүхдийг байнга үнсэхээс зайлсхийх
- Амьтантай шууд гараар хүрэлцэх, өвчтэй мал амьтныг муулах, үхсэн мал амьтны сэг зэмд хүрэх, зэрлэг амьтны мах идэхээс татгалзах
- Хооллохдоо ямар ч тохиолдолд зөвхөн өөрийн аяга, тава, халбага, сэрээ, савхаар идэх. Хамгийн гол нь хүүхдүүддээ хүний уусан аяганаас уухгүй байхыг сануулж, унааны соруул гэх мэтийг ам дамжуулан хэрэглэхгүй байх талаар хэлж ойлгуулах
- Гэр бүлийн гишүүн бүрийн тоогоор нүүр гарын алчуур, шүдний сойз хэрэглэх, тогтмол угааж, ариутгаж байх
- Нийтийн эзэмшлийн газар, гудамж талбайд нус, цэр, шүлсээ ил задгай хаяхгүй байх
- Хогийн савыг дүүргэлгүй суллаж, цэвэрлэж халдваргүйжүүлж байх зэрэг болно.
Халдваргүйжүүлэх бодис найруулах заавар
- Гипохлорид натри (белизна)
Үйлчлэгч бодис: Хлорын хүчлийн давс (NaOCI)
- Жавелион (Javelion)
Үндсэн үйлчлэгч бодис: Натрий дихлор изоциануровой хүчил
- Клорсепт (Klorcept)
Үндсэн үйлчлэгч бодис: Дихлоризоцианурын хүчлийн натрийн давс
Tag Шинэ коронавирус