Зоонозын өвчин
Хоол хүнсээр дамжих зоонозын халдвараас сэргийлье
322

Өнөөдөр Хүнсний аюулгүй байдлын дэлхийн өдөр тохиож байна.

Хоол хүнсээр дамжих – Зоонозын халдвар өвчнүүд

  • Бруцеллёз–  Өвчтэй мал амьтны түүхий ба дутуу боловсруулсан мах, махан бүтээгдэхүүн, түүхий сүү, бяслаг, цөцгий, амьтны халуун цус зэргээр хоол боловсруулах замаар халдварлана.
  • Боом– Мах махан бүтээгдэхүүн  болон боомын үүсгэгчээр бохирлогдсон хүнсний зүйлийг дутуу боловсруулан  хэрэглэх явцад халдварлана
  • Тарваган тахал– Өвчилсөн тарваганы түүхий дотор эрхтэн болон дутуу боловсруулсан мах, махан бүтээгдэхүүнийг хоол хүнсэндээ хэрэглэх явцад халдварлана.
  • Хумхаа болон холерын вибрионоор бохирлогдсон ус, хоол хүнсний бүтээгдэхүүнийг түүхий болон дутуу боловсруулж хэрэглэх үед халдвар авч өвчилнө.
  • Бэтэг – Бэтгийн үүсгэгчээр бохирлогдсон жимс, ногоо хэрэглэх явцад халдвар авна.

Хоол хүнсээр дамжих зоонозын халдварт өвчнөөс хэрхэн сэргийлэх вэ?

  • Хоол хүнсийг сайтар чанаж, болгож хэрэглэх
  • Ан, амьтны гаралтай мах, түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг хэрэглэхгүй байх
  • Хоол бэлтгэх, идэхийн өмнө, бие зассаны дараа гараа тогтмол савандаж угаах
  • Жимс, эмийн ургамал түүсний дараа гараа тогтмол угааж дадах
  • Цагаан идээ боловсруулахдаа гараа сайтар угааж хэрэглэх
  • Хоол хүнс бэлтгэхэд хэрэглэдэг бүх гадаргуу, сав суулга, багаж хэрэгслийг тогтмол угааж цэвэрлэх, халдваргүйтгэх
  • Гал тогоонд шавж, мэрэгч, бусад амьтан орохоос сэргийлэх
  • Ундны усны чанар аюулгүй байдлыг хангах

 

Нийтэлсэн: 2024.06.07

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Twitter